Wat kun je doen tegen podiumangst?

Vind jij het spannend om op het podium te staan? Heel veel kinderen, ook van got2groove, vinden dit spannend. Als het goed is vind je het leuk en spannend te gelijk.  Dit is gezonde spanning. Gezonde spanning voel je vaak voor een optreden. Je hart klopt wat sneller, je voelt je enthousiast en tegelijk ook wel zenuwachtig.

Voel jij je niet meer enthousiast en heb je geen fun meer? Voel jij je vooral angstig en voel je zoveel spanning dat je niet meer op het podium wilt stappen? Lees dan hieronder. Got2groove wil jou helpen om je zeker te voelen op het podium en ervan te genieten!

1.     Belangrijk is om je te weten dat je juf of meester jou wil helpen. Als je het dus echt te spannend vindt, praat met de juf of meester hier in de lessen over. Vaak helpt het om even te kletsen en dan kan de juf of meester jou hier ook mee helpen.

2.     Weet dat je niet alleen op het podium staat, er zijn andere kinderen die met jou meedansen. Samen met de andere kids ga je dit doen!

3.     Zorg dat je de dansjes in de weken ervoor goed oefent, op die manier weet je dat je alles hebt gedaan om dit optreden heel mooi te maken. Vertrouw er vervolgens dan ook op dat je het kan.

4.     Ga van tevoren juist even met de andere kinderen kletsen over iets leuks, over wie er bijvoorbeeld komen kijken en hoe leuk het liedje is waar je op danst. Op die manier leidt je jezelf af van je spanning.

5.     Drink genoeg water en zorg ervoor dat je goed gegeten hebt. Dit klinkt misschien niet als een belangrijk iets of iets wat je niet vergeet, maarrr vaak juist door spanning kun je dit nog weleens vergeten! Zorg dat je lief bent voor jezelf, dus genoeg eten en drinken. Dit zorgt ervoor dat je lichaam zich goed voelt.

6.     Handig om te weten: De juf of meester zit vaak voor het podium en doet de pasjes mee, als je het dan even kwijt bent dan kun je kijken naar jouw juf of meester.

7.     Kijk door het publiek heen. Soms kun je tijdens het optreden afgeleid of gespannen raken van alle mensen die je ziet. Probeer niet 1 iemand aan te kijken maar over de mensen heen te kijken.

8.     Laat het los. Dit is misschien een moeilijke opdracht, maar weet dat je van tevoren geoefend hebt, je hebt voorbereid en de juf/meester weet dat jullie er klaar voor zijn. Je kan het!

9.     Probeer diep adem te halen en positief te denken. Door rustig te ademen word je vaak als wat relaxter. Positief denken kun je doen door bijvoorbeeld te denken aan wat hierboven staat, of door te denken hoe leuk/mooi/goed jij al bent!

10.  VERTROUW OP JEZELF. Misschien komen je ouders of je zus kijken. Juist dan mag je erop vertrouwen dat hun het al leuk vinden als je er staat. Het geeft dan niet als je een foutje maakt. Hiernaast heb je van tevoren in de lessen geoefend, dus je mag erop vertrouwen dat je je best hebt gedaan.